Stiri

Incalzirea solara a apei menajere

În acest caz, oferta de energie solară și cererea de căldură nu coincid la fel de bine ca în cazul încălzirii apei din bazinele de înot în aer liber. Instalațiile solare reprezintă totuși cea mai importantă modalitate de valorificare a energiei solare pentru apa potabilă. Dacă dimensionarea este corespunzătoare, atunci este posibil ca necesarul de apă caldă pentru gospodărie (temperatură de utilizare de la 45 la 50°C) să fie în totalitate asigurat în timpul semestrului de vară fără surse suplimentare de energie. Astfel, toate celelalte surse de energie pentru încălzirea casei pot fi oprite. În ceea ce privește lunile de tranziție martie/aprilie și septembrie/octombrie, precum și zilele mai puțin însorite din timpul iernii, instalațiile solare de calitate pot contribui semnificativ la încălzirea apei.

Tehnologia acestui tip de instalații este semnificativ mai sofisticată decât în cazul încălzirii bazinelor de înot: pentru aprovizionarea cu apă caldă trebuie să se atingă o temperatură de minim 45°C; aceasta înseamnă ca instalația solară trebuie să încălzească apa cu mai mult de 35°C (cu 10°C apa curentă rece). În ceea ce privește temperaturile aerului exterior cu o medie cuprinsă între 12°C și 25°C in semestrul de vară, colectorul solar trebuie să poată produce temperaturi de la 50°C până la70°C în colector/element absorbant și, astfel, radiația să poată fi transformată în căldură cu un grad acceptabil de eficientă.

Cu cât temperaturile sunt mai ridicate, cu atât efortul este mai mare, în special atunci când

vine vorba de pierderile de căldură: colectorii solari pentru instalațiile de apă nepotabilă sunt, de obicei, niște cutii plate, bine izolate, cu un geam în spatele căruia se află un element absorbant de culoare neagră. Aceștia se montează în interiorul sau deasupra acoperișului casei. Pentru înmagazinare există rezervoare cilindrice, bine izolate, care se montează vertical, așa cum sunt cele din domeniul sanitar.

Spre deosebire de instalațiile solare care se montează la bazinele de înot, instalațiile

solare pentru apa menajera rămân în uz pe toata perioada anului și pot capta cantități semnificative de energie în zilele însorite de iarnă. Peste tot unde există riscul de îngheț este necesară montarea unui agent termic care conține un amestec antigel pentru colector. Acest lucru determină necesitatea montării unui despărțitor între amestecul antigel din colector și apa menajeră.

Tehnologia instalațiilor solare se află într_o continuă îmbunătățire de mai bine de 30 de ani. Astfel, tocmai în cazul instalațiilor pentru încălzirea apei menajere există diverse variante

de construcție, ce vor fi descrise mai pe larg în capitolele următoare. În primplan se află încă încercarea de a îmbunătăți producerea de energie pe baza unor costuri cât mai reduse ale instalațiilor. Acest lucru a determinat între timp creșterea standardului referitor la tehnologia și calitatea instalațiilor. Astfel, durabilitatea (durata de viață) unui material, respectiv a unei instalații, ajunge de la 20 până la 25 de ani sau chiar mai mult.

Ca punct de reper estimativ pentru ca dimensiunea instalatiei să poată acoperi necesarul de apă caldă în timpul semestrului de vară (un grad de acoperire cuprins între 90 și 100%) este consumul tipic de apă/persoană de cca. 50l/zi, cu suprafața colectorului solar care diferă de la 0,8 la 1,5 mși un volum de înmagazinare de la 70 la 100l.

În funcție de dimensiunile și concepția instalației se poate ajunge la un câștig de energie între 250 — 600 kWh/m2. Costurile energiei solare se ridică la 0,07 € și 0,17 € pe kWh de energie utilizată (cu o durată de viață de 20 de ani, o rată a dobânzii de 4%, costuri referitoare numai la materiale, fără montaj și TVA). În comparație: producerea de energie pe baza centralelor electrice costa aprox. 0,15€/kWh, iar pretul termoficări se ridică la cca. 0.05€/kWh.

Costurile instalațiilor pot fi mai mici dacă sistemele se montează de către utilizator.

Atât în Germania, cât și in alte țări europene, dar și la nivel mondial, suprafața colectoarelor instalate a crescut în ultimii ani semnificativ. În timp ce în anii trecuți grija față de mediul înconjurător nu era o prioritate, iar instalațiile solare erau folosite numai de către anumite grupuri țintă, actualul boom se poate explica pe baza aspectelor financiare si de siguranță. Acestea din urmă sunt determinate în principal de creșterea enormă a prețurilor petrolului și gazului. La acestea se adaugă un grad mai mare de cunoaștere, încrederea în tehnologie datorită calității ridicate a instalațiilor și prețurile în continuă scădere.

În capitolele următoare se va descrie mai pe larg acest tip de instalații, deoarece încălzirea solară a apei rămâne cel mai important mijloc de valorificare termică a energiei solare. Multe din tehnicile și detaliile acestui tip de încălzire pot fi folositeși în alte domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *